Schab z warzywami – pyszne danie na obiad

Schab z warzywami to bardzo smakowite danie, które w towarzystwie ziemniaków czy kaszy i ulubionej surówki będzie stanowić sycący obiad dla całej rodziny. Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo mięciutki i soczysty. Przepis nie jest szczególnie skomplikowany, trzeba jedynie pamiętać podczas duszenia, aby zajrzeć raz na jakiś czas i sprawdzić czy mięso się nie przypala.

Jak przygotować schab z warzywami?

Najpierw mięso kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Następnie zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Potem dodajemy warzywa i przyprawy, a także wlewamy śmietanę. Całość dusimy jeszcze kilka minut i gotowe! W międzyczasie gotujemy ziemniaki, a także przygotowujemy surówkę np. z ogórkiem kiszonym – i już możemy się cieszyć pysznym obiadem.

 

Składniki na schab z warzywami (4 porcje):

  • 500 g schabu
  • 500 g brukselki
  • duża marchew
  • mały korzeń pietruszki
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 180 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • pęczek kopru

 

Przygotowanie

Schab kroimy na plastry grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem. Plastry schabu wkładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy z dwóch stron po kilka minut. Następnie mięso zalewamy bulionem, patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy przez około 45 minut na małym ogniu.

Brukselkę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści jeśli są zniszczone i gotujemy al dente w osolonej wodzie lub na parze. Brukselkę odstawiamy, większe kapustki przekrawamy na pół.

Marchew i pietruszkę kroimy w paski i dodajemy do duszącego się schabu, kiedy ten będzie już prawie miękki.

Kiedy warzywa i mięso na patelni będą miękkie, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy brukselkę i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy posiekany koper. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut, aż śmietana trochę zgęstnieje.

Schab z warzywami – pyszne danie na obiad

Zobacz inne przepisy na schab w sosie:

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika

Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty

Bitki wieprzowe duszone z warzywami

Gulasz wieprzowy z kurkumą

Schab z pieczarkami w białym sosie – pyszny pomysł na obiad

Emilia

View Comments

  • Fajny przepis. Lubię, jak jest duuużo warzyw. Zapraszam do mnie na schabik (cielęcinkę) w mleku. Też fajna alternatywa dla schabowego.

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago