Ziemniaki z serkiem wiejskim to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na kryzysowy obiad, kiedy lodówka świeci pustkami. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy nie mamy ochoty na długie siedzenie w kuchni, a chcemy przygotować coś smacznego i lekkiego. Jest to też dobry pomysł, jeśli chcemy uciec od podawania mięsa na obiad.
Składniki na ziemniaki z serkiem wiejskim (2 porcje):
-
- około 0,5 kg ziemniaków (dałam czerwone)
-
- po pół łyżeczki rozmarynu i tymianku
-
- 2 łyżki oleju
-
- 400 g serka wiejskiego
-
- 2 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jeśli mamy młode lub czerwone ziemniaki, to nie trzeba ich obierać, gdyż mają cienką skórkę. Inne ziemniaki obieramy. Kroimy je w łódki. Ziemniaki przekładamy do miski, obsypujemy ziołami i skrapiamy olejem. Mieszamy dokładnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 45 minut w trybie góra dół. Różne ziemniaki będą miały różne czasy pieczenia, dlatego najlepiej je kontrolować. Z piekarnika powinny wyjść miękkie i lekko zarumienione.
Ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy z serkiem wiejskim i przyprawami. Do serka można dorzucić również szczypiorek, ale akurat nie miałam. Na talerzu układamy ziemniaki, które posypujemy solą oraz serek wiejski z ogórkiem.
Zobacz inne przepisy na szybkie i proste obiady:
Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam
Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad
Skrzydełka na ryżu – szybki i prosty przepis na obiad
Jednogarnkowy makaron z kiełbasą
Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko
Zostaw odpowiedź