Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami to pomysł na szybki i tani obiad. Z powodzeniem można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 500 g brukselki
- 4 jajka
- cebula
- 200 g boczku
- 5 średnich ziemniaków
- sól, pieprz, suszone pomidory, bazylia, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Osobno gotujemy obrane ziemniaki również do miękkości w osolonej wodzie. Jajka roztrzepujemy widelcem.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich brukselkę, oraz ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki. Całość zalewamy jajkami i przyprawiamy. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy około 5 minut, aż jajka się zetną.
Zostaw odpowiedź