Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą to łatwy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Do pysznego i soczystego mięsa świetnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane i surówka z kapusty.
Składniki na wieprzowinę pieczoną z marchewką i cebulą:
- około 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub szynki
- 3 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- szklanka bulionu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, czosnek suszony
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 3 cm. Oprószamy przyprawami z każdej strony i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, na to marchew i cebulę. Całość zalewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1,5 godz.
Zobacz inne przepisy na mięso wieprzowe:
Szynka Z Warzywami Pieczona W Rękawie
Karkówka Pieczona W Musztardzie
Schab Duszony Z Warzywami I Boczkiem
Wieprzowina Po Myśliwsku
Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad
Karkówka Kebabowa Z Piekarnika
Zostaw odpowiedź