Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą

Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą
Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą

Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą to łatwy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Do pysznego i soczystego mięsa świetnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane i surówka z kapusty.

 

Składniki na wieprzowinę pieczoną z marchewką i cebulą:

  • około 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub szynki
  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 3 cm. Oprószamy przyprawami z każdej strony i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, na to marchew i cebulę. Całość zalewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1,5 godz.

Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą
Wieprzowina pieczona z marchewką i cebulą

Zobacz inne przepisy na mięso wieprzowe:

Szynka Z Warzywami Pieczona W Rękawie

Karkówka Pieczona W Musztardzie

Schab Duszony Z Warzywami I Boczkiem

Wieprzowina Po Myśliwsku

Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad

Karkówka Kebabowa Z Piekarnika