Wszystkie Przepisy

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka – pyszny i sycący obiad

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka to bardzo smaczny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Można przygotować większą porcję i mamy od razu obiad na dwa dni. Potem można ją odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, kurczakiem sosem beszamelowym i serem żółtym bardzo szybko znika z talerzy i smakuje nawet osobom, które za brukselką nie przepadają.

Składniki na zapiekankę z brukselki, ziemniaków i kurczaka:

  • 500 g brukselki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • duża pierś z kurczaka
  • por
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 50 g sera pleśniowego
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Brukselkę gotujemy na parze lub w osolonej wodzie na półtwardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Po chwili dodajemy pora pokrojonego w plastry. Smażymy do miękkości i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wykładamy kurczaka i brukselkę. Większe kapustki można przekroić na pół. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka – pyszny i sycący obiad

Zobacz inne przepisy na dania z brukselką:

Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami

Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką

Pieczone warzywa z kurczakiem i sosem serowym

Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym

 

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago