Wszystkie Przepisy

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka – pyszny i sycący obiad

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka to bardzo smaczny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Można przygotować większą porcję i mamy od razu obiad na dwa dni. Potem można ją odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, kurczakiem sosem beszamelowym i serem żółtym bardzo szybko znika z talerzy i smakuje nawet osobom, które za brukselką nie przepadają.

Składniki na zapiekankę z brukselki, ziemniaków i kurczaka:

  • 500 g brukselki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • duża pierś z kurczaka
  • por
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 50 g sera pleśniowego
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Brukselkę gotujemy na parze lub w osolonej wodzie na półtwardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Po chwili dodajemy pora pokrojonego w plastry. Smażymy do miękkości i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wykładamy kurczaka i brukselkę. Większe kapustki można przekroić na pół. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka – pyszny i sycący obiad

Zobacz inne przepisy na dania z brukselką:

Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami

Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką

Pieczone warzywa z kurczakiem i sosem serowym

Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym

 

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago