Zapiekanka z ryżem i warzywami

Pyszna i sycąca zapiekanka.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół słoika selera sałatkowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła
  • ser żółty
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta
  • sol i pieprz

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do rondla razem z boczkiem, podlewamy nieco wodą, i dusimy, gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Ryż mieszamy z warzywami, selerem śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę, polewamy stopionym masłem i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min.