Pyszna i sycąca zapiekanka.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół słoika selera sałatkowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 300 g wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany
- czosnek granulowany
- 1 łyżka masła
- ser żółty
- tłuszcz do formy
- bułka tarta
- sol i pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do rondla razem z boczkiem, podlewamy nieco wodą, i dusimy, gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Ryż mieszamy z warzywami, selerem śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę, polewamy stopionym masłem i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min.
Zostaw odpowiedź