Pierogi z ciasta twarogowego z warzywami i serem żółtym to pyszne przekąski, od których nie można się oderwać. Na jednym nigdy się nie kończy! Kruche ciasto w połączeniu ze smacznym farszem tworzy bardzo udane połączenie. Te pierożki sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy albo jako przekąska na imprezie. Można je podać z barszczem czerwonym.

 

Składniki na pierogi z ciasta twarogowego z warzywami (około 20 sztuk):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 250 g masła
  • jajko

Farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • niewielka cebula
  • puszka kukurydzy
  • sporej wielkości papryka czerwona
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pieczarki i cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 8-10 minut. Składniki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy kukurydze odsączoną z zalewy i ser żółty starty na tarce. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Dodajemy do niego ostudzone masło o jajko. Składniki mieszamy ze sobą ręką lub za pomocą robota kuchennego. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na trzy części i rozwałkowujemy na grubość nieprzekraczającą 0,5 cm. Kroimy na kwadraty o boku około 12 cm. Na środek każdego z nich nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia i składamy w trójkąty. Boki dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (aż lekko zbrązowieją). Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pierogi z ciasta twarogowego

Zobacz przepisy na inne pieczone pierogi i paszteciki:

Paszteciki Z Kapustą I Grzybami

Samosy Z Piekarnika

Meksykańskie Pierożki Drożdżowe

Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami

Pierogi Z Pieca Ze Szpinakiem I Ricottą

Kruche Trójkąciki Z Pieczarkami I Serem Żółtym (346 Kcal)

Calzoncini Z Salsą Pomidorową

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

3 dni ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

7 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

1 tydzień ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

2 tygodnie ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 tygodnie ago