Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym to prosty przepis na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i aromatyczne – ryż, mięso i warzywa w jednym miejscu, a wszystko zapieczone z sosem beszamelowym z dodatkiem chrzanu. Całość można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.
Składniki na zapiekankę z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym:
-
- 200 g ryżu (biały, paraboliczny lub basmati)
-
- około 400 ml bulionu do gotowania ryżu (można zastąpić wodą)
-
- niewielkiej wielkości kalafior
-
- pęczek natki pietruszki
Pulpety:
-
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
- jajko
-
- 2 łyżki bułki tartej
-
- sól, pieprz, papryka ostra
Sos chrzanowy:
-
- czubata łyżka mąki pszennej
-
- łyżka masła
-
- szklanka mleka
-
- łyżka chrzanu tartego
-
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ryż gotujemy na lekko twardo wg instrukcji na opakowaniu. Ryż będzie smaczniejszy, jeśli zamiast w wodzie ugotujemy go w bulionie. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al dente na parze lub w osolonej wodzie. Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy chrzan i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Następnie układamy pulpety i różyczki kalafiora. Całość zalewamy sosem chrzanowym. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zostaw odpowiedź