Lasagne z mięsem mielonym
Lasagne z mięsem mielonym, serem żółtym i sosem beszamelowym to pyszna włoska potrawa. Jest niezwykle aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. Choć wymaga nieco pracy, efekt końcowy wynagrodzi wszelkie trudy. To danie nigdy nam się nie nudzi, mój mąż je wręcz uwielbia.
Na sos beszamelowy:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy mięso mielone i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Całość dalej smażymy. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy kilka minut, na koniec można dorzucić posiekane oliwki,k. Ser żółty ścieramy na tarce. Płaty makaronu obgotowujemy przez około minutę w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając. Następnie wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub olejem. Na makaron kładziemy 1/3 sosu mięsnego, 1/4 sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy serem żółtym i polewamy sosem beszamelowym.
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…