Lasagne z mięsem mielonym, serem żółtym i sosem beszamelowym to pyszna włoska potrawa. Jest niezwykle aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. Choć wymaga nieco pracy, efekt końcowy wynagrodzi wszelkie trudy. To danie nigdy nam się nie nudzi, mój mąż je wręcz uwielbia.

Składniki na lasagne z mięsem mielonym:

  • makaron lasagne (tyle płatów, aby naczynie do zapiekania było wyłożone czterema warstwami)
  • 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe)
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • około 300 g sera żółtego (najlepiej parmezan)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy mięso mielone i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Całość dalej smażymy. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy kilka minut, na koniec można dorzucić posiekane oliwki,k. Ser żółty ścieramy na tarce. Płaty makaronu obgotowujemy przez około minutę w osolonej wodzie.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając. Następnie wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub olejem. Na makaron kładziemy 1/3 sosu mięsnego, 1/4 sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy serem żółtym i polewamy sosem beszamelowym.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.

Lasagne z mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na włoskie potrawy:

Spaghetti Carbonara

Spaghetti

Spaghetti Z Sosem Pomidorowym – Przepis Na Obiad

Stromboli – Zawijana Pizza

Calzone – Pizza W Kształcie Pieroga

Pizza Z Mozzarellą, Bazylią I Pomidorami

Polenta Z Suszonymi Pomidorami

Focaccia Z Oliwkami I Miętą

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

3 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

6 dni ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

1 tydzień ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 tygodnie ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

3 tygodnie ago