Makaron tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Makaron tagliatelle z kurczakiem i warzywami to pyszne, szybkie i proste do zrobienia danie obiadowe. Bardzo lubię takie połączenia: makaron, podsmażona pierś z kurczaka i warzywa, a wszystko wymieszane z odrobiną sosu śmietanowego i ziołami. Potrawa jest sycąca, ale nie można się powstrzymać przez zjedzeniem całej porcji. Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają i nawet osoby nie przepadające np. za brokułem będą takim daniem zachwycone.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente na parze lub w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy papryką, solą i pieprzem. Pora i paprykę kroimy w plasterki.
Pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżeczką oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki odstawiamy. Na tą samą patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim kurczaka. Po chwili dodajemy pora i paprykę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, wlewamy śmietanę, dodajemy brokuła, pieczarki, zioła i przyprawy. Całość dusimy 7-10 minut. Na koniec na patelnię przekładamy makaron i mieszamy z kurczakiem i warzywami.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…