Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą to pyszny pomysł na uniwersalne danie, które można podać na obiad, na imprezie ze znajomymi czy na świątecznym stole. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a robi się ją bardzo szybko. Takie wyborne danie powstaje tylko z trzech prostych składników. Będzie świetnie smakować podane z puree ziemniaczanym, sosem chrzanowym albo w towarzystwie chrupiącego pieczywa.
Składniki na białą kiełbasę zapiekaną w piekarniku:
- około 700 g białej kiełbasy parzonej (7 pętek)
- około 250g boczku wędzonego (14 plasterków)
- 2 cebule
- cząber, czosnek suszony, ostra papryka, sól, pieprz
- łyżka masła do natłuszczenia formy
Przygotowanie
Jeśli mamy surową białą kiełbasę, najpierw gotujemy ją w wodzie i studzimy. Każdą kiełbaskę przekrawamy wszerz na dwie równe części. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na jego dnie układamy cebulę pokrojoną w piórka. Każdy kawałek kiełbasy owijamy cienkim plastrem boczku i układamy na cebuli. Całość posypujemy przyprawami. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż boczek i kiełbasa nabiorą złotego koloru.
Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę z piekarnika:
Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami
Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą
Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
Zostaw odpowiedź