Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cukinią są bardzo smaczne, kolorowe i szybkie do zrobienia. Można je upiec zarówno na grillu, w piekarniku czy nawet usmażyć na patelni grillowej. Świetnie sprawdzą się na majówce, domowej imprezie czy jako pyszne danie na kolację. Można je podać z sosem chrzanowym, ketchupem czy musztardą.
Składniki na szaszłyki z białą kiełbasą:
- 4 pętka białej kiełbasy parzonej
- niewielka papryka czerwona
- niewielka papryka zielona
- niewielka papryka żółta
- 2 cebule
- niewielka cukinia
- papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy w plastry grubości około 3 cm. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kwadraty. Cebule obieramy, przekrawamy na pół, a każdą połówkę na cztery części. Cukinię kroimy w niezbyt cienkie plastry. Poszczególne składniki nabijamy na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Każdy składnik nabijamy pośrodku, nie powinien wtedy spaść z patyczka w trakcie pieczenia. Ja zaczynam od papryki, potem kiełbasa, cukinia, cebula itd., kończę nabijanie dane patyczka również papryką. Gotowe szaszłyki obsypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Można je oczywiście także upiec na grillu elektrycznym czy ogrodowym lub usmażyć na patelni grillowej.
Zobacz inne przepisy na dania z grilla:
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego
Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami
Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie
Grillowane tosty z jajkiem na twardo
Biała kiełbasa na grilla
Ale fajne, za tydzień szykujemy grilla więc wypróbuję 🙂