Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym to dość prosty przepis na pyszne makaronowe rurki faszerowane mięsem mielonym z warzywami i zapiekane z sosem pomidorowym i serem żółtym. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Niestety, od razu po przygotowaniu podczas nakładania nie jest zbyt zwarty i wygląda jak na zdjęciu. Jeśli chcecie, aby ładnie się prezentował, najlepiej przygotować go dzień wcześniej, pomijając ostatni etap zapiekania go bez przykrycia z serem żółtym, a w dniu podania tylko posypać serem i zapiekać około 20 minut.
Składniki na cannelloni z warzywami i mięsem mielonym (4 porcje):
- około 120 g makaronu cannelloni
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wołowe)
- cebula
- średniej wielkości marchew
- 4-5 suszonych pomidorów
- szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
- łyżka oleju rzepakowego
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, ostra papryka, oregano, bazylia, sól
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy za pomocą łopatki i smażymy. Po kilku minutach dodajemy cebulę. Kiedy oba składniki będą podsmażone, dodajemy marchew, pół szklanki passaty pomidorowej i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy suszone pomidory. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Rurki makaronu wypełniamy farszem i układamy ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Resztę passaty pomidorowej mieszamy z łyżką oleju, 2/3 szklanki wody i przyprawami. Passatę wylewamy na makaron.
Całość nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, makaron posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.
Zobacz inne przepisy na włoskie dania z makaronem:
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym
Lasagne z mięsem mielonym
Spaghetti z sosem pomidorowym – przepis na obiad
Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Canelloni to mój ulubiony makaron, bo ma wieeeele możliwości (wypróbowałam wersję ze szpinakiem i ricottą, a druga to łosoś i serek).
Pozdrawiam serdecznie!