Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym posypane parmezanem to istna poezja smaku. Uwielbiam kuchnię włoską i takie potrawy mogłabym jeść codziennie. Mięciutkie pulpeciki, aromatyczny sos pomidorowy i makaron – czego chcieć więcej?
Sos pomidorowy:
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut. Następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Kiedy będzie usmażona na złoty kolor wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie do sosu wkładamy pulpety i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie obracamy je na drugą stronę. Całość nakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 5-7 minut.
Makaron wykładamy na talerze, na nim układamy pulpety z sosem, a całość posypujemy parmezanem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Weszłam, bo zobaczyłam zdjęcie. ładne :)
A spaghetti z pulpetami? Lubię bardzo!
moje ulubione spaghetti!!!! pycha! ja robię pulpeciki z ricottą :) przepis już wkrótce na moim blogu :)
pozdrawiam!