Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami

Przepis na smaczną zapiekankę z makaronem.

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 2 łyżki ketchupu
  • jajko
  • puszka kukurydzy
  • pieprz
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki mleka
  • kilka marynowanych pieczarek
  • tłuszcz do formy
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Kiełbasę kroimy na plasterki, pieczarki w ćwiartki, ogórki w plastry. Odsączamy kukurydzę. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i odcedzamy. Makaron łączymy z kiełbasą, pieczarkami, kukurydzą i ogórkami. Doprawiamy. Smarujemy tłuszczem żaroodporne naczynie i wkładamy do niego przygotowaną masę. Jajka mieszamy z mlekiem i gałką muszkatołową i polewamy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach. Koncentrat łączymy z ketchupem i pół szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, polewamy tym zapiekankę, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut.

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: