Bakłażany faszerowane mięsem mielonym i ryżem to pyszne i stosunkowo lekkie danie, które możemy podać na obiad lub kolację na ciepło. Przepis jest mało skomplikowany i dość szybki do zrobienia. Bakłażany faszerowane są aromatyczne, sycące i bardzo smaczne. Stanowią samodzielne danie, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków.
Zamiast bakłażanów, farszem można nadziać cukinię lub paprykę.
Składniki na bakłażany faszerowane mięsem mielonym:
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 100 g ryżu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 150 g sera żółtego
- bazylia, oregano, sól i pieprz
Przygotowanie
Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka miąższ z pestkami. Bakłażany posypujemy obficie solą i odstawiamy na około pół godziny. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oba składniki przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmażamy kilka minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso i smażymy, aż się zetnie. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy wszystko dokładnie.
Bakłażany płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakładamy do nich farsz mięsny i układamy je na blaszce. Posypujemy startym serem żółtym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagranego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Zobacz inne przepisy na dania z bakłażanem:
Leczo z cukinii, bakłażana i papryki
Musaka (Moussaka) – grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym
Ratatouille z bobem – przepis na lekki i zdrowy obiad
Ratatouille z mięsem mielonym
Risotto z krewetkami, kurczakiem i grillowanym bakłażanem
Zostaw odpowiedź