Pikantne żeberka w ketchupie
Pikantne żeberka w ketchupie zapiekane z cebulą w piekarniku są bardzo pyszne, miękkie i soczyste. Ten bardzo szybki i prosty przepis często wykorzystuję, gdyż wszystkim wyśmienicie smakuje. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, użyjcie łagodnego ketchupu i nie dodawajcie ostrej papryki.
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ketchup mieszamy z sosem sojowym, olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą smarujemy żeberka. Następnie nakrywamy je folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojone w plastry cebule. Żeberka pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1 h i 20 minut (aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości).
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…