Pikantne żeberka w ketchupie
Pikantne żeberka w ketchupie zapiekane z cebulą w piekarniku są bardzo pyszne, miękkie i soczyste. Ten bardzo szybki i prosty przepis często wykorzystuję, gdyż wszystkim wyśmienicie smakuje. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, użyjcie łagodnego ketchupu i nie dodawajcie ostrej papryki.
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ketchup mieszamy z sosem sojowym, olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą smarujemy żeberka. Następnie nakrywamy je folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojone w plastry cebule. Żeberka pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1 h i 20 minut (aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości).
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…