Pieczarki faszerowane serem i papryką

Pieczarki faszerowane serem i papryką
Pieczarki faszerowane serem i papryką

Pieczarki faszerowane serem i papryką to smaczne, szybkie przekąski, które można przygotować na kolację czy imprezę ze znajomymi. Można je podać z sosem czosnkowym albo surówką ze świeżych warzyw. Sprawdzą się też jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Składniki na pieczarki faszerowane serem i papryką:

    • 500 g dużych pieczarek
    • cebula
    • papryka czerwona
    • pół puszki kukurydzy
    • 150 g sera ricotta
    • 150 g sera żółtego
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy i odrywamy im nóżki. Nóżki pieczarek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie trzy składniki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następie mieszamy z ricottą, kukurydzą i przyprawami. Tak przygotowaną masę nakładamy na spodnią część kapeluszy pieczarek. Układamy je na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 w trybie góra-dół.

Pieczarki faszerowane serem i papryką
Pieczarki faszerowane serem i papryką

 

Zobacz inne przepisy na pieczarki w roli głównej:

Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej

Ziołowe pieczarki panierowane – szybka przekąska

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

Kurczak w sosie pieczarkowym – szybki przepis na obiad

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem