Pieczarki faszerowane serem i papryką to smaczne, szybkie przekąski, które można przygotować na kolację czy imprezę ze znajomymi. Można je podać z sosem czosnkowym albo surówką ze świeżych warzyw. Sprawdzą się też jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na pieczarki faszerowane serem i papryką:
-
- 500 g dużych pieczarek
-
- cebula
-
- papryka czerwona
-
- pół puszki kukurydzy
-
- 150 g sera ricotta
-
- 150 g sera żółtego
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy i odrywamy im nóżki. Nóżki pieczarek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie trzy składniki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następie mieszamy z ricottą, kukurydzą i przyprawami. Tak przygotowaną masę nakładamy na spodnią część kapeluszy pieczarek. Układamy je na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 w trybie góra-dół.
Zobacz inne przepisy na pieczarki w roli głównej:
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej
Ziołowe pieczarki panierowane – szybka przekąska
Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami
Kurczak w sosie pieczarkowym – szybki przepis na obiad
Zupa krem z pieczarek i ziemniaków
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Zostaw odpowiedź