Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami to proste, tanie, sycące i bardzo smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie wątróbkę drobiową to taka zapiekanka z pewnością wam zasmakuje. Natomiast jeśli nie jesteście jej zwolennikami to też warto wypróbować to danie, gdyż może was zachęcić do jedzenia wątróbki. Warto od czasu do czasu serwować wątróbkę na obiad, gdyż jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, a także żelazo.
Składniki na zapiekankę z wątróbką i ziemniakami:
-
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
-
- około 0,8 kg ziemniaków
-
- 500 g pieczarek
-
- 2 cebule
-
- czerwona papryka
-
- 2 łyżki musztardy
-
- 150 g sera żółtego
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy ją do miękkości na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, paprykę w paski. Najpierw na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą, pod koniec smażenia dodajemy paprykę. Warzywa przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę ziemniaków, na nich rozsmarowujemy musztardę. Następnie układamy wątróbkę, którą obsypujemy solą i pieprzem. Na wątróbkę wysypujemy podsmażone warzywa. Na koniec układamy drugą porcję ziemniaków. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut.
Zobacz inne przepisy na dania z wątróbką:
Wątróbka w sosie pomidorowym
Gulasz z wątróbką i warzywami
Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad
Wątróbka w sosie śmietanowo – musztardowym
Wątróbka z pomidorami – danie na obiad
bomba kaloryczna, ale bardzo podoba mi się zastosowanie wątróbki. zapisane do spróbowania 😉