Frittata z piekarnika
Frittata z piekarnika z szynką, warzywami i serem żółtym jest świetnym pomysłem na sycące i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Danie jest bardzo podobne do omletu, choć łatwiejsze do przygotowania, gdyż nie trzeba stać przy kuchenne i pilnować stopnia wysmażenia, ani wykonywać przeróżnych akrobacji, żeby przełożyć go na drugą stronę. Frittatę wystarczy włożyć do piekarnika i poczekać, aż się upieczenie.
Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy mąkę, mleko, przyprawy i zioła. Całość krótko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Szynkę, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do masy jajecznej i mieszamy ze sobą. Całość wylewamy do natłuszczonej formy do zapiekania (może to być blaszka, naczynie żaroodporne czy patelnia, którą można włożyć do piekarnika). Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Frittatę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż masa się zetnie.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…