Frittata z piekarnika
Frittata z piekarnika z szynką, warzywami i serem żółtym jest świetnym pomysłem na sycące i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Danie jest bardzo podobne do omletu, choć łatwiejsze do przygotowania, gdyż nie trzeba stać przy kuchenne i pilnować stopnia wysmażenia, ani wykonywać przeróżnych akrobacji, żeby przełożyć go na drugą stronę. Frittatę wystarczy włożyć do piekarnika i poczekać, aż się upieczenie.
Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy mąkę, mleko, przyprawy i zioła. Całość krótko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Szynkę, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do masy jajecznej i mieszamy ze sobą. Całość wylewamy do natłuszczonej formy do zapiekania (może to być blaszka, naczynie żaroodporne czy patelnia, którą można włożyć do piekarnika). Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Frittatę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż masa się zetnie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…