Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim to pyszne i sycące danie, które można podać na obiad albo jako ciepłą potrawę na imprezie. Jest niezwykle efektowne i stosunkowo szybkie do zrobienia. Mięso mielone, pieczarki, papryka, szpinak i ser żółty otoczone ciastem francuskim podbiją niejedno podniebienie. Danie można podać np. z ogórkiem małosolnym lub zieloną sałatą i sosem czosnkowym.
Składniki na mięso mielone z warzywami w cieście francuskim (na 4 porcje):
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej)
- 250 g pieczarek
- papryka czerwona
- 100 g świeżego szpinaku
- cebula
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
Dodatkowo: jajko
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Oba składniki dorzucamy do mięsa i smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn. Na koniec dodajemy szpinak i smażymy jeszcze kilka minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto francuskie. Każdy płat rozwijamy i przekrawamy na dwie równe części. Z obu stron ciasta nacinamy paski grubości ok. 3-4 cm, na głębokość około 1/3 powierzchni ciasta. Na środkowej części ciasta, która została nienacięta wykładamy ostudzony farsz. Na farsz dodajemy starty ser żółty. Zawijamy paski ciasta do środka na zakładkę, delikatnie dociskamy łączenia i doklejamy. Ciasto smarujemy rozbełtanym za pomocą widelca jajkiem. Roladki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół. Podajemy od razu po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy z ciastem francuskim:
Pizza Na Cieście Francuskim
Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami
Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką
Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim
Paszteciki Z Ciasta Francuskiego Z Mięsem Mielonym I Pieczarkami
Pierś Z Kurczaka W Cieście Francuskim
Zostaw odpowiedź