Bułki w panierce nadziewane pieczarkami i serem

Przepis na pyszne bułeczki przypominające błyskawiczne krokiety. Podaję z barszczykiem.

Składniki:

  • 6 bułek kajzerek
  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • jajko
  • bułka tarta
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Z bułek ścinamy wierzchy. Wydrążamy środek. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wydrążony środek z bułeczek drobno kroimy. Pieczarki smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do miski, dorzucamy miąższ z bułek i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy starty ser. Mieszamy i przyprawiamy. Farsz nakładamy do bułek i przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Wlewamy mleko do miseczki. Każdą bułkę maczamy w mleku z każdej strony (tylko przez chwilkę, aby nie rozmiękła zbytnio). Następnie bułkę maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy ciepłe.

bulki