Przepis na pyszne bułeczki przypominające błyskawiczne krokiety. Podaję z barszczykiem.
Składniki:
- 6 bułek kajzerek
- 500 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- jajko
- bułka tarta
- szklanka mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Z bułek ścinamy wierzchy. Wydrążamy środek. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wydrążony środek z bułeczek drobno kroimy. Pieczarki smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do miski, dorzucamy miąższ z bułek i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy starty ser. Mieszamy i przyprawiamy. Farsz nakładamy do bułek i przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Wlewamy mleko do miseczki. Każdą bułkę maczamy w mleku z każdej strony (tylko przez chwilkę, aby nie rozmiękła zbytnio). Następnie bułkę maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy ciepłe.
Świetny pomysł, jak dla mnie totalna nowość, a że z pieczarkami w roli głównej, zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 🙂