Pita z boczkiem i warzywami to pyszne danie, które możecie podać na obiad czy na imprezie. Są obłędnie smaczne i pożywne, nie sposób im się oprzeć. Najlepszy fast-food to taki domowy, gdzie wiemy z jakich składników przygotowane jest nasze danie, poza tym wychodzi taniej i jest o wiele smaczniejszy niż taki z budek.
Składniki na pitę z boczkiem i warzywami:
- 6 chlebków pita (mogą być kupione w sklepie lub zrobione z poniższego przepisu)
- 200 g boczku wędzonego
- pół główki kapusty pekińskiej
- mała puszka kukurydzy
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 3 ogórki konserwowe
- garść cebulki perłowej marynowanej
- czubata łyżka majonezu
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pita:
- 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (420 g)
- 25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (320 ml)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży (jeśli mamy suche drożdże, to po prostu je wsypujemy, pomijając robienie rozczynu) oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 20 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do lekkiego wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.
Jeśli mamy gotowe chlebki to podgrzewamy je w piekarniku, grillu czy opiekaczu.
Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni, aż będzie rumiany. Kapustę pekińską siekamy, mieszamy ze szczyptą soli ugniatając ręką przez chwilę i odstawiamy na 15 minut. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plasterki. Kukurydzę i cebulki odsączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i przeprawami. Kapustę, boczek, kukurydzę, pomidory, ogórki i cebulkę przekładamy do jednej miski i mieszamy z sosem.
Farszem napełniamy chlebki pita.
Zobacz inne przepisy na domowy fast-food:
Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki
Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą
Chlebki pita z sałatką gyros
Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką – domowy fast food
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym
Nadziewany chleb pita – zawsze i wszędzie zjem z ogromną przyjemnością 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie