Pita z boczkiem i warzywami

Pita z boczkiem i warzywami
Pita z boczkiem i warzywami

Pita z boczkiem i warzywami to pyszne danie, które możecie podać na obiad czy na imprezie. Są obłędnie smaczne i pożywne, nie sposób im się oprzeć. Najlepszy fast-food to taki domowy, gdzie wiemy z jakich składników przygotowane jest nasze danie, poza tym wychodzi taniej i jest o wiele smaczniejszy niż taki z budek.

 

Składniki na pitę z boczkiem i warzywami:

  • 6 chlebków pita (mogą być kupione w sklepie lub zrobione z poniższego przepisu)
  • 200 g boczku wędzonego
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • mała puszka kukurydzy
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 3 ogórki konserwowe
  • garść cebulki perłowej marynowanej
  • czubata łyżka majonezu
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Pita:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (420 g)
  • 25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (320 ml)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży (jeśli mamy suche drożdże, to po prostu je wsypujemy, pomijając robienie rozczynu) oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 20 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do lekkiego wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.

Jeśli mamy gotowe chlebki to podgrzewamy je w piekarniku, grillu czy opiekaczu.

Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni, aż będzie rumiany. Kapustę pekińską siekamy, mieszamy ze szczyptą soli ugniatając ręką przez chwilę i odstawiamy na 15 minut. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plasterki. Kukurydzę i cebulki odsączamy z zalewy.

Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i przeprawami. Kapustę, boczek, kukurydzę, pomidory, ogórki i cebulkę przekładamy do jednej miski i mieszamy z sosem.

Farszem napełniamy chlebki pita.

Pita z boczkiem i warzywami
Pita z boczkiem i warzywami

Zobacz inne przepisy na domowy fast-food:

Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki

Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą

Chlebki pita z sałatką gyros

Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką – domowy fast food

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym