Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad
Ryba pieczona w piekarniku jest soczysta, aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Takie danie można podać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki na lekki i zdrowy obiad, który można przygotować w kilka chwil. Nawet osoby będące na diecie redukcyjnej mogą się skusić na to danie, gdyż nie jest wysokokaloryczne. Pamiętajcie też, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, gdyż dostarczają one niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów omega-3.
Dodatkowo: papier do pieczenia
Jeśli mamy mrożone filety rybne, to najpierw całkowicie je rozmrażamy i osuszamy. Następnie mniejsze filety przekrawamy na dwa kawałki, a większe na trzy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ryby odstawiamy na około pół godziny.
Przygotowujemy cztery kwadratowe kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy 2-3 kawałki ryby. Na rybach układamy wiórki masła i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Papier do pieczenia zawijamy „w cukierki” i takie paczuszki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 20 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Pyszności :)