Zapiekanka z makaronu i warzyw – przepis na szybki obiad

Zapiekanka z makaronu i warzyw - przepis na szybki obiad
Zapiekanka z makaronu i warzyw - przepis na szybki obiad

Zapiekanka z makaronu i warzyw jest pyszna, zdrowa i sycąca. Będzie wspaniałym pomysłem na szybki bezmięsny obiad dla zabieganych. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron z białej fasoli, dzięki czemu zapiekanka jest bezglutenowa, bogata w białko i błonnik, ale możecie wykorzystać dowolny inny makaron.

Składniki na zapiekankę z makaronu i warzyw (około 3 porcje):

  • 150 g makaronu z białej fasoli (lub inny ulubiony)
  • papryka czerwona
  • niewielka cukinia
  • czerwona cebula
  • puszka ciecierzycy
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, przyprawa suszone pomidory

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Podsmażone warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy ciecierzycę z puszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut.

Zapiekanka z makaronu i warzyw - przepis na szybki obiad
Zapiekanka z makaronu i warzyw – przepis na szybki obiad

Zobacz inne przepisy na szybkie wegetariańskie obiady:

Makaron Z Warzywami Po Azjatycku (Wege I Fit)

Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)

Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków

Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym

Makaronowa Zapiekanka Z Warzywami

Wegetariański Gulasz Warzywny

Print Friendly, PDF & Email