Zapiekanka z makaronu i warzyw - przepis na szybki obiad
Zapiekanka z makaronu i warzyw jest pyszna, zdrowa i sycąca. Będzie wspaniałym pomysłem na szybki bezmięsny obiad dla zabieganych. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron z białej fasoli, dzięki czemu zapiekanka jest bezglutenowa, bogata w białko i błonnik, ale możecie wykorzystać dowolny inny makaron.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Podsmażone warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy ciecierzycę z puszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…