Zapiekanka z makaronu i warzyw - przepis na szybki obiad
Zapiekanka z makaronu i warzyw jest pyszna, zdrowa i sycąca. Będzie wspaniałym pomysłem na szybki bezmięsny obiad dla zabieganych. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron z białej fasoli, dzięki czemu zapiekanka jest bezglutenowa, bogata w białko i błonnik, ale możecie wykorzystać dowolny inny makaron.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Podsmażone warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy ciecierzycę z puszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…