Zupa ułańska to nic innego jak zupa fasolowa na wędzonce z dodatkiem makaronu i kiełbasy. Jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi czy trzeci dzień po ugotowaniu.
Składniki na zupę ułańską:
- 400 g suchej drobnej fasoli
- cebula
- kawałek pora
- pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy myśliwskiej
- 150 g drobnego makaronu
- 2 łyżki śmietany 30%
- kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem soli, na małym ogniu przez około półtora godziny (aż będzie miękka). Wszystkie warzywa obieramy i wraz z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz boczkiem gotujemy w 3 litrach osolonej wody na małym ogniu przez około pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron gotujemy oddzielnie al dente. Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jedną ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do odcedzonego wywaru dodajemy podsmażony boczek z kiełbasą, marchew i fasolę. Całość gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy również śmietanę.
Zostaw odpowiedź