Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z łopatką wieprzową, wędzonym boczkiem oraz dodatkiem grzybów i śliwek to wersja bigosu, którą lubię najbardziej. Z podanych składników wyjdzie naprawdę wielki gar bigosu (bez garnka większego niż 5 litrów, nie ma co się zabierać za gotowanie), dlatego to, co nie zjemy przekładam do woreczków i odkładam do zamrażalki. Odmrożony bigos smakuje nawet lepiej niż świeży i jest świetnym daniem awaryjnym na obiad, kiedy akurat nie mam czasu na gotowanie.
Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty:
-
- 1 kg łopatki wieprzowej
-
- średniej wielkości biała kapusta (1,5 kg)
-
- 1,5 kg kiszonej kapusty
-
- 500 g kiełbasy (dobrej jakości z rodzaju suchych)
-
- 700 g boczku wędzonego
-
- 50 g śliwek wędzonych
-
- 20 g grzybów suszonych
-
- cebula
-
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
- 3 łyżki smalcu
-
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek
Przygotowanie
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Łopatkę kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym smalcem. Obsmażamy kilka minut do zarumienienia, następnie zalewamy szklanką wody, nakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około godzinę, aż łopatka będzie miękka. Kapustę kiszoną odciskamy dość dokładnie z wody, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą (do poziomu kapusty) i gotujemy do miękkości przez około 20 minut. Białą kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, wlewamy około 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut. Następnie do białej kapusty dodajemy łopatkę, po kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, pieprz i sól. Nadal gotujemy na małym ogniu. Kiedy biała kapusta będzie już miękka, dodajemy do niej odcedzoną kiszoną kapustę. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką smalcu wrzucamy najpierw cebulę z boczkiem i smażymy kilka minut, następnie dodajemy kiełbasę i smażymy do zarumienienia się składników. Podsmażone składniki wrzucamy do bigosu i całość gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Jeśli bigos będzie zbyt suchy dolewamy jeszcze wodę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby wraz z wodą w której się moczyły i śliwki pokrojone w kostkę. Gotujemy kolejne pół godziny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, ewentualnie jeszcze raz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze kolejne pół godziny.
Zostaw odpowiedź