Bułki drożdżowe z serem są mięciutkie, puszyste, pachnące – po prostu pyszne! Idealne na śniadanie czy deser do popołudniowej kawy. Choć im wykonaniu trzeba poświęcić nieco pracy i czasu, efekt końcowy wynagrodzi cały trud, gdy znikają o wiele szybciej niż się je robi.
Składniki na bułki drożdżowe z serem (około 12 sztuk):
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml (szklanka) mleka
- 650 mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
Masa serowa:
- 500 g sera białego
- 2 żółtka (białka przydadzą się do posmarowania bułek)
- 100 g drobnego cukru
- kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego (można pominąć)
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Z każdej z nich formujemy trzy kule, które rozpłaszczamy. Krążki ciasta układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie spodem od kubka albo szklanki na każdym krążku robimy wgłębienie i układamy w nim nadzienie serowe. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź