Warzywa w sosie słodko-kwaśnym z kurczakiem

Potrawę najlepiej podawać z ryżem.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • papryka (czerwona lub żółta)
  • marchewka
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki cukru
  • pieprz, sól

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Odkładamy. Rozgrzać olej w woku. Paprykę i marchewkę kroimy w paski, ananasa w kostkę. Na patelnię najpierw wrzucamy marchew. Smażymy około 5 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i trzymamy jeszcze z 5 minut. Dodajemy paprykę, ananasa i smażymy, aż warzywa będą prawie miękkie. W miseczce mieszamy dokładnie sok z ananasa, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i cukier. Wlewamy do warzyw. Dodajemy kurczaka i przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę podduszamy, aż sos zgęstnieje.

slodko-kwasny