Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami to prosty przepis na nieco urozmaicone tradycyjne kotlety mielone. Są bardzo pyszne i sycące. W uzupełnieniu z ziemniakami i buraczkami stanowią smaczny domowy obiad.
Składniki na kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami (około 6 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- opakowanie mozzarelli (około 120 g)
- 5-6 pieczarek
- 1 czerstwa kajzerka
- sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, natka pietruszki suszona
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
Bułkę moczymy w wodzie odciskamy i rozdrabniamy widelcem lub mielimy. Mięso mieszamy z bułką, czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i pietruszką.
Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser mozzarella ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.
Z mięsa formujemy kulki wielkości mandarynki. Każdą kulkę rozpłaszczamy, na niej umieszczamy łyżeczkę pieczarek i mozzarelli. Mięso zlepiamy dokładnie. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź