Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami

Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami
Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami

Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami to prosty przepis na nieco urozmaicone tradycyjne kotlety mielone. Są bardzo pyszne i sycące. W uzupełnieniu z ziemniakami i buraczkami stanowią smaczny domowy obiad.

Składniki na kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami (około 6 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • opakowanie mozzarelli (około 120 g)
  • 5-6 pieczarek
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, natka pietruszki suszona
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

Bułkę moczymy w wodzie odciskamy i rozdrabniamy widelcem lub mielimy. Mięso mieszamy z bułką, czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i pietruszką.
Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser mozzarella ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.
Z mięsa formujemy kulki wielkości mandarynki. Każdą kulkę rozpłaszczamy, na niej umieszczamy łyżeczkę pieczarek i mozzarelli. Mięso zlepiamy dokładnie. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami
Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na kotlety mielone:

Roladki Z Mięsa Mielonego Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Kotlety Mielone W Sosie Musztardowym

Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana

Delikatne Kotlety Mielone Z Pieczarkami I Porem

Kotlety Mielone Z Pieczarkami Zapiekane W Sosie Pomidorowym

Dietetyczne Kotlety Mielone (82 Kcal)