Przepis na pyszny obiad z klopsikami i makaronem.
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego
- ok 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- 2 jajka
- oliwa do smażenia
Sos:
- duży por
- ząbek czosnku
- łyżka mąki
- 350 ml bulionu warzywnego
- 250 g śmietany 12%
- 50 g twardego żółtego sera
- tymianek
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Ponadto:
- ulubiony makaron
Przygotowanie
Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie.
Por kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Por i czosnek podsmażamy na patelni.
Oprószamy mąką i zasmażamy. Mieszając, dolewamy bulion. Zagotowujemy i dodajemy śmietanę. Gotujemy 5 min na średnim płomieniu. Wsypujemy do sosu starty ser i gotujemy, aż się rozpuści, doprawiamy.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze, układamy na niego pulpety i polewamy sosem.
Zostaw odpowiedź