Sałatka z rukolą, camembertem i bobem – idealna na grilla

Sałatka z rukolą, camembertem i bobem sprawdzi się na grillu, jako dodatek do pieczonego mięsa, ale także jako przekąska na imprezie czy danie na kolację. Jest pyszna, kolorowa i dość sycąca. Zawsze przygotowuję ją latem, kiedy mamy sezon na mój ulubiony bób, ale równie dobrze można wykorzystać bób mrożony, ewentualnie zamienić na fasolę z puszki.

Jak przygotować sałatkę z rukolą, camembertem i bobem?

Sałatkę robi się dość szybko. Wystarczy ugotować makaron i bób, a w międzyczasie uprażyć pestki dyni, pokroić pomidory i camemberta. Następnie wszystko razem poukładać na talerzu, polać sosem winegret i gotowe.

 

Składniki na sałatkę z rukolą, camembertem i bobem:

  • szklanka (80 g) makaronu cavatappi (albo kolanka czy świderki)
  • 500 g bobu
  • camembert
  • garść rukoli
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki pestek dyni

     

Sos winegret:

  • 2 łyżki oliwy (dałam truflową)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka wody
  • łyżeczka miodu
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (2-3 minuty krócej niż zaleca producent). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Bób gotujemy na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, natomiast pomidorki przekrawamy na pół. Krążek camemberta kroimy w trójkąciki. Składniki na sos mieszamy ze sobą.

Makaron mieszamy z rukolą i bobem. Składniki wykładamy na duży płaski talerz. Na makaronie układamy pomidorki i camemberta. Całość posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem winegret. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.

Sałatka z rukolą, camembertem i bobem – idealna na grilla

Zobacz inne przepisy na sałatki na grilla:

Sałatka z ogórkiem i jajkiem – na grilla i nie tylko

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla

Szybka sałatka z ogórkiem i serem feta (na grilla)

Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago