Sałatka z rukolą, camembertem i bobem – idealna na grilla
Sałatka z rukolą, camembertem i bobem sprawdzi się na grillu, jako dodatek do pieczonego mięsa, ale także jako przekąska na imprezie czy danie na kolację. Jest pyszna, kolorowa i dość sycąca. Zawsze przygotowuję ją latem, kiedy mamy sezon na mój ulubiony bób, ale równie dobrze można wykorzystać bób mrożony, ewentualnie zamienić na fasolę z puszki.
Sałatkę robi się dość szybko. Wystarczy ugotować makaron i bób, a w międzyczasie uprażyć pestki dyni, pokroić pomidory i camemberta. Następnie wszystko razem poukładać na talerzu, polać sosem winegret i gotowe.
Sos winegret:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (2-3 minuty krócej niż zaleca producent). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Bób gotujemy na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, natomiast pomidorki przekrawamy na pół. Krążek camemberta kroimy w trójkąciki. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Makaron mieszamy z rukolą i bobem. Składniki wykładamy na duży płaski talerz. Na makaronie układamy pomidorki i camemberta. Całość posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem winegret. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…