Sałata z orzechami włoskimi i grzankami
Sałata z orzechami włoskimi i grzankami jest niezwykle pyszna, kolorowa, lekka i aromatyczna. Samym swoim wyglądem zachęca do skosztowania. Sałatka świetnie sprawdzi się na imprezowym stole, zwłaszcza w towarzystwie grzanek z serem żółtym znika w mgnieniu oka. Można ją również wziąć ze sobą do pracy na lunch czy lekki obiad, gdyż jest zdrowa i można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.
Grzanki:
Pieczoną pierś z indyka przygotowujemy w następujący sposób. Przygotowujemy marynatę z lubionych przypraw i ziół (np. czosnek suszony, pieprz ziołowy, oregano, tymianek) oraz 2-3 łyżek oleju. Taką marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Mięso kroimy w plastry, pomidory przekrawamy na pół, orzechy drobno siekamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
Na płaskich talerzach rozkładamy mix sałat, następnie kawałki piersi z indyka, pomidory i winogrona. Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem.
Bagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem żółtym i odrobiną ostrej papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 4 minuty. Bagietki układamy na talerzach obok sałatki.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…