Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym
Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym jest prosta i bardzo szybka do zrobienia, a także nie wymaga skomplikowanych składników. Stanowi świetny dodatek do pieczonego mięsa lub wędliny, ale z powodzeniem może również stanowić samodzielny posiłek.
Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na pół, a większe egzemplarze w ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidora kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i przyprawy. Sos mieszamy. W salaterce układamy kolejno: brukselka, jajka, pomidory, sałata, sos czosnkowy, a na wierzchu ser żółty. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…
Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…
Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…
Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…
Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…