Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym
Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym jest prosta i bardzo szybka do zrobienia, a także nie wymaga skomplikowanych składników. Stanowi świetny dodatek do pieczonego mięsa lub wędliny, ale z powodzeniem może również stanowić samodzielny posiłek.
Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na pół, a większe egzemplarze w ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidora kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i przyprawy. Sos mieszamy. W salaterce układamy kolejno: brukselka, jajka, pomidory, sałata, sos czosnkowy, a na wierzchu ser żółty. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.
Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…