Sałatki i surówki

Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym

Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym jest prosta i bardzo szybka do zrobienia, a także nie wymaga skomplikowanych składników. Stanowi świetny dodatek do pieczonego mięsa lub wędliny, ale z powodzeniem może również stanowić samodzielny posiłek.

 

Składniki na warstwową sałatkę z brukselką, sałatą i serem żółtym:

    • 300 g brukselki (świeża lub mrożona)
    • pół główki sałaty lodowej
    • 150 g sera żółtego
    • 4 jajka
    • 2 pomidory
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na pół, a większe egzemplarze w ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidora kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i przyprawy. Sos mieszamy. W salaterce układamy kolejno: brukselka, jajka, pomidory, sałata, sos czosnkowy, a na wierzchu ser żółty. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.

 

Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym

Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki warstwowe:

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Sałatka warstwowa z makaronem – pyszna i prosta

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – błyskawiczna do zrobienia

Sałatka warstwowa z szynką i selerem konserwowym

Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem

Warstwowa sałatka śledziowa z papryką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

8 godzin ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

3 dni ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

6 dni ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

6 dni ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

1 tydzień ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

2 tygodnie ago