Talerz pyszności, które mogłabym jeść codziennie.
Składniki:
- 250 g wątróbki drobiowej
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- mix sałat, albo pół główki sałaty lodowej
- pomidorki koktajlowe
- oliwki zielone
- młode ziemniaczki (dałam mrożone)
- ogórek zielony
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku lub frytkownicy. Składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki, pomidory przekrawamy na pół. Warzywa mieszamy i wykładamy na talerze. Na nich układamy wątróbkę i ziemniaczki. Całość polewamy sosem.
Zostaw odpowiedź