Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad
Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Tagliatelle z bobem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sycące, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Ponieważ jestem wielką fanką bobu, takie potrawy mogłabym jeść codziennie.

 

Składniki na tagliatelle z bobem (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
  • 500 g bobu (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bób wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i również odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy bób i smażymy jeszcze chwilę. Na patelnię dodajemy makaron, pomidory, posiekane liście bazylii, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone). Całość mieszamy dokładnie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy pokruszoną fetą.

Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad
Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Zobacz inne bezmięsne dania z makaronem:

Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Makaronowa zapiekanka z warzywami

Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)