Tagliatelle z bobem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sycące, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Ponieważ jestem wielką fanką bobu, takie potrawy mogłabym jeść codziennie.
Składniki na tagliatelle z bobem (3-4 porcje):
- 250 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
- 500 g bobu (świeży lub mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bób wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i również odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy bób i smażymy jeszcze chwilę. Na patelnię dodajemy makaron, pomidory, posiekane liście bazylii, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone). Całość mieszamy dokładnie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy pokruszoną fetą.
Zobacz inne bezmięsne dania z makaronem:
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)
Makaronowa zapiekanka z warzywami
Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)
Zostaw odpowiedź