Dania główne

Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Tagliatelle z bobem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sycące, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Ponieważ jestem wielką fanką bobu, takie potrawy mogłabym jeść codziennie.

 

Składniki na tagliatelle z bobem (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
  • 500 g bobu (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bób wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i również odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy bób i smażymy jeszcze chwilę. Na patelnię dodajemy makaron, pomidory, posiekane liście bazylii, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone). Całość mieszamy dokładnie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy pokruszoną fetą.

Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Zobacz inne bezmięsne dania z makaronem:

Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Makaronowa zapiekanka z warzywami

Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

  Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…

1 dzień ago

Wilgotny murzynek z wiśniami – łatwy wypiek na każdą okazję

Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…

4 dni ago

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem – prosty przepis

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…

6 dni ago

Bułeczki nadziane z patelni – prosty przepis krok po kroku

Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…

1 tydzień ago

Delikatne placuszki z borówkami – szybki i prosty przepis

Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…

2 tygodnie ago

Aromatyczny kociołek cygański – idealny na rodzinny obiad

Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…

2 tygodnie ago