Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad
Tagliatelle z bobem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sycące, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Ponieważ jestem wielką fanką bobu, takie potrawy mogłabym jeść codziennie.
Bób wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i również odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy bób i smażymy jeszcze chwilę. Na patelnię dodajemy makaron, pomidory, posiekane liście bazylii, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone). Całość mieszamy dokładnie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy pokruszoną fetą.
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…