Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad
Tagliatelle z bobem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sycące, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Ponieważ jestem wielką fanką bobu, takie potrawy mogłabym jeść codziennie.
Bób wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i również odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy bób i smażymy jeszcze chwilę. Na patelnię dodajemy makaron, pomidory, posiekane liście bazylii, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone). Całość mieszamy dokładnie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy pokruszoną fetą.
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…
Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…
Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…
Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…
Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…