Dania główne

Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Tagliatelle z bobem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sycące, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Ponieważ jestem wielką fanką bobu, takie potrawy mogłabym jeść codziennie.

 

Składniki na tagliatelle z bobem (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
  • 500 g bobu (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bób wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i również odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy bób i smażymy jeszcze chwilę. Na patelnię dodajemy makaron, pomidory, posiekane liście bazylii, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone). Całość mieszamy dokładnie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy pokruszoną fetą.

Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad

Zobacz inne bezmięsne dania z makaronem:

Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Makaronowa zapiekanka z warzywami

Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

2 dni ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

5 dni ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

5 dni ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

1 tydzień ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

2 tygodnie ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

2 tygodnie ago