Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

Przepis na pyszny obiad z cukinią i kurczakiem w sosie neapolitańskim. Ja zawsze idę na łatwiznę i używam sosu Winiary.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka zielonych oliwek
  • pierś z kurczaka
  • sos neapolitański
  • pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
  • łyżka mąki

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w ćwiartki, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy, aż cukinia zmięknie. Sos mieszamy z mąką w zimnej wodzie, dodajemy bazylię, następnie zagotowujemy w rondelku. Sos dodajemy do kurczaka i cukinii, dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki i makaron. Wszystko mieszamy dokładnie, aby sos połączył się z makaronem.

makaron_cukinia