Przepis na pyszny obiad z cukinią i kurczakiem w sosie neapolitańskim. Ja zawsze idę na łatwiznę i używam sosu Winiary.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- kilka zielonych oliwek
- pierś z kurczaka
- sos neapolitański
- pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
- łyżka mąki
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w ćwiartki, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy, aż cukinia zmięknie. Sos mieszamy z mąką w zimnej wodzie, dodajemy bazylię, następnie zagotowujemy w rondelku. Sos dodajemy do kurczaka i cukinii, dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki i makaron. Wszystko mieszamy dokładnie, aby sos połączył się z makaronem.
Zostaw odpowiedź