Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry
Gofry domowe, które smakują jak te z budki. Są lekkie, puszyste i chrupiące. Można podać je z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, dżemem, owocami czy kremem czekoladowym albo tylko obsypane cukrem pudrem. Przepis jest prosty i nie wymaga wiele czasu.
Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, więc przygotowuję je w ponure i chłodne dni, aby poprawić sobie choć trochę humor.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy żółtka z wodą i olejem. Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż masa stanie się jednolita i znikną wszystkie grudki. Do masy dodajemy białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto odstawiamy na około 20 minut.
Płytki do pieczenia w gofrownicy spryskujemy olejem. Gofrownicę rozgrzewamy (na swojej gofrownicy robię to do maksymalnej mocy). Kiedy gofrownica będzie już nagrzana, na dolne płytki nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Gofrownicę zamykamy i pieczemy przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji. Jeśli nie spożywamy gofrów od razu, to studzimy je na kratce.
Podajemy je z ulubionymi składnikami, które nakładamy tuż przez podaniem, gdyż jeśli postoją dłużej i nasiąkną np. sokiem z owoców to zrobią się miękkie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Pyszne!