Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii
Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii to pyszne danie pełne warzyw, które można podać na lekki letni obiad. Jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, choć można podać również z ryżem. Jeśli chcecie mieć obiad na dwa dni, to zróbcie większa porcję, po odgrzaniu jest równie smaczne.
Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, które przygotowuję zwłaszcza latem, dlatego wiele jego wariacji można znaleźć na blogu. Nieważne jakie warzywa do niego włożyć – zawsze jest pyszne.
Każdej fasolce obcinamy oba końce i przekrawamy ją na pół, a większe na trzy części. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Paprykę przekładamy do garnka i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Do papryki z cukinią dodajemy ugotowaną fasolkę, kiełbasę z cebulą i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia około 8-10 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…