Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii to pyszne danie pełne warzyw, które można podać na lekki letni obiad. Jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, choć można podać również z ryżem. Jeśli chcecie mieć obiad na dwa dni, to zróbcie większa porcję, po odgrzaniu jest równie smaczne.

Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, które przygotowuję zwłaszcza latem, dlatego wiele jego wariacji można znaleźć na blogu. Nieważne jakie warzywa do niego włożyć – zawsze jest pyszne.

 

Składniki na leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii (4 porcje):

  • 500 g żółtej fasoli szparagowej
  • 2 papryki czerwone
  • średniej wielkości cukinia
  • 250 g cienkiej kiełbasy (można pominąć)
  • cebula
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

Każdej fasolce obcinamy oba końce i przekrawamy ją na pół, a większe na trzy części. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Paprykę przekładamy do garnka i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Do papryki z cukinią dodajemy ugotowaną fasolkę, kiełbasę z cebulą i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia około 8-10 minut.

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

 

Zobacz inne przepisy na leczo:

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii – proste danie z 4 składników

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią – najprostszy przepis

Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku (296 kcal)

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago