Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii to pyszne danie pełne warzyw, które można podać na lekki letni obiad. Jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, choć można podać również z ryżem. Jeśli chcecie mieć obiad na dwa dni, to zróbcie większa porcję, po odgrzaniu jest równie smaczne.

Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, które przygotowuję zwłaszcza latem, dlatego wiele jego wariacji można znaleźć na blogu. Nieważne jakie warzywa do niego włożyć – zawsze jest pyszne.

 

Składniki na leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii (4 porcje):

  • 500 g żółtej fasoli szparagowej
  • 2 papryki czerwone
  • średniej wielkości cukinia
  • 250 g cienkiej kiełbasy (można pominąć)
  • cebula
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

Każdej fasolce obcinamy oba końce i przekrawamy ją na pół, a większe na trzy części. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Paprykę przekładamy do garnka i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Do papryki z cukinią dodajemy ugotowaną fasolkę, kiełbasę z cebulą i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia około 8-10 minut.

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

 

Zobacz inne przepisy na leczo:

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii – proste danie z 4 składników

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią – najprostszy przepis

Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku (296 kcal)

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago