Niezwykle smakowita przystawka.
Składniki:
- 320 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 350 ml mleka
- 60 ml oleju
- jajko
- łyżeczka musztardy
- 3 suszone pomidory
- 8-9 zielonych oliwek
- 5 plasterków szynki
- duża garść żółtego, startego sera
Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w misce i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i musztardę, ubijamy trzepaczką, aby składniki się połączyły. Następnie wlewamy przygotowaną masę do suchych składników i łączymy łyżką. Szynkę kroimy w drobną kostkę, podobnie pomidory i oliwki. Wszystkie dodatki dorzucamy do ciasta i mieszamy. Wypełniamy papilotki do ¾ wysokości. Muffiny obsypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 25 minut.
Wytrawne muffiny są pyszne 🙂