Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Zupa z brukselką, ziemniakami i porem jest bardzo smaczna, a także błyskawiczna i prosta do zrobienia. Chociaż jest lekka i zawiera niewiele kalorii, to jednak zapewnia uczucie sytości na długo. Jeśli podzielimy zupę z poniższego przepisu na trzy porcje (wyjdą dość spore), to jedna będzie miała tylko niecałe 200 kcal. Zupę można również zrobić w wersji wegańskiej: wystarczy wykorzystać bulion warzywny, a pora i marchew podsmażyć na oleju.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół, następnie siekamy w półplasterki. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pora i marchew. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Jeśli mamy mrożoną brukselkę, gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i jak lekko przestygnie przekrawamy na pół, a większe główki na cztery części. Świeżą brukselkę obieramy i również kroimy na mniejsze części.
Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i świeżą brukselkę (jeśli mamy ugotowaną, to jeszcze jej nie wrzucamy). Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pora podsmażonego z marchewką. Jeśli wcześniej gotowaliśmy mrożoną brukselkę, to jest moment w którym dodajemy ją do zupy. Całość przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…