Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Zupa z brukselką, ziemniakami i porem jest bardzo smaczna, a także błyskawiczna i prosta do zrobienia. Chociaż jest lekka i zawiera niewiele kalorii, to jednak zapewnia uczucie sytości na długo. Jeśli podzielimy zupę z poniższego przepisu na trzy porcje (wyjdą dość spore), to jedna będzie miała tylko niecałe 200 kcal. Zupę można również zrobić w wersji wegańskiej: wystarczy wykorzystać bulion warzywny, a pora i marchew podsmażyć na oleju.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół, następnie siekamy w półplasterki. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pora i marchew. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Jeśli mamy mrożoną brukselkę, gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i jak lekko przestygnie przekrawamy na pół, a większe główki na cztery części. Świeżą brukselkę obieramy i również kroimy na mniejsze części.
Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i świeżą brukselkę (jeśli mamy ugotowaną, to jeszcze jej nie wrzucamy). Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pora podsmażonego z marchewką. Jeśli wcześniej gotowaliśmy mrożoną brukselkę, to jest moment w którym dodajemy ją do zupy. Całość przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…