Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki
Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki to bardzo prosty do zrobienia, ale niezwykle smaczny pomysł na sznycle z piekarnika. Świetnie sprawdzą się na codzienny, jak i odświętny obiad. Zamiast piersi z indyka oczywiście sprawdzą się również filety z kurczaka.
Jest to danie bardzo uniwersalne, dlatego możecie postawić na dodatki według własnych upodobań. U mnie, jeśli piersi podaję na obiad, najczęściej jest to puree ziemniaczane i sezonowa surówka np. z kapusty czy mizeria z ogórków. Jeśli chcecie takie danie podać na imprezie to nie potrzeba żadnych dodatków.
Pierś kroimy na cztery plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy je solą i pieprzem z każdej strony. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z majonezem.
Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Każdy plaster smarujemy łyżeczką ketchupu. Następnie rozkładamy marchew z majonezem i posypujemy startym serem żółtym.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
pychotka! :)