Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami to przepis na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczna, nie pogardzi nią nawet największy niejadek. Do jej przygotowania można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu i dowolną wędlinę, która zalega w lodówce.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami:
- 6-7 średnich ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 300 g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 300 ml mleka
- łyżeczka chrzanu
- gałka muszkatołowa, majeranek, sól i pieprz
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki odparują sok. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Kiedy zasmażka będzie miała gładką konsystencję, wlewamy mleko. Sos cały czas energicznie mieszamy do momentu zagotowania. W międzyczasie dodajemy do niego gałkę muszkatołową, majeranek, sól, pieprz i chrzan. Sos zdejmujemy z palnika. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z pieczarkami, które solimy i pieprzymy. Wykładamy drugą połowę ziemniaków. Całość polewamy sosem beszamelowym. Wierz posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min.
Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane z kiełbasą:
Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą
Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką
Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana
Zapiekanka Z Ziemniakami, Marchewką I Kiełbasą – Szybki Obiad
Zapiekanka Z Ziemniaków I Jajek
Zapiekanka Chłopska
Zostaw odpowiedź