Zupa pomidorowa – prosty przepis na pomidorówkę

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni, która gości pewnie w większości domów. Najczęściej przygotowuję ją na rosole z dnia poprzedniego, tym razem jednak gotowałam udka i warzywa do pasztetu, czego efektem ubocznym był bulion, którego nie mogłam nie wykorzystać. Taka pomidorówka jest lekka, wręcz dietetyczna, gdyż do jej zagęszczenia wykorzystałam marchewki, a nie śmietanę.

Składniki na zupę pomidorową:

  • 3 udka z kurczaka (skrzydełka też mogą być)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ulubiony makaron (dałam wstążki)
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia

 

Przygotowanie

Udka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny” czyli ścięte białko i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i pora. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy warzywa i udka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchewki blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy ponownie do wywaru. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Do zupy można dodać również udka obrane z kości – albo przygotować z nich pasztet czy potrawkę na obiad. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podajemy ją z ugotowanym osobno makaronem.

 

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa

 

Zobacz inne przepisy na lekkie zupy:

Zupa Krem Z Pieczarek I Ziemniaków

Gazpacho – Chłodnik Z Pomidorów

Odchudzony Barszcz Ukraiński Z Botwinką (148 Kcal)

Zupa Z Czerwoną Soczewicą

Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę