Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni, która gości pewnie w większości domów. Najczęściej przygotowuję ją na rosole z dnia poprzedniego, tym razem jednak gotowałam udka i warzywa do pasztetu, czego efektem ubocznym był bulion, którego nie mogłam nie wykorzystać. Taka pomidorówka jest lekka, wręcz dietetyczna, gdyż do jej zagęszczenia wykorzystałam marchewki, a nie śmietanę.
Składniki na zupę pomidorową:
- 3 udka z kurczaka (skrzydełka też mogą być)
- 2 średniej wielkości marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 500 ml passaty pomidorowej
- ulubiony makaron (dałam wstążki)
- 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia
Przygotowanie
Udka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny” czyli ścięte białko i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i pora. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy warzywa i udka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchewki blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy ponownie do wywaru. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Do zupy można dodać również udka obrane z kości – albo przygotować z nich pasztet czy potrawkę na obiad. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podajemy ją z ugotowanym osobno makaronem.
Zobacz inne przepisy na lekkie zupy:
Zupa Krem Z Pieczarek I Ziemniaków
Gazpacho – Chłodnik Z Pomidorów
Odchudzony Barszcz Ukraiński Z Botwinką (148 Kcal)
Zupa Z Czerwoną Soczewicą
Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę
Zostaw odpowiedź