Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni, która gości pewnie w większości domów. Najczęściej przygotowuję ją na rosole z dnia poprzedniego, tym razem jednak gotowałam udka i warzywa do pasztetu, czego efektem ubocznym był bulion, którego nie mogłam nie wykorzystać. Taka pomidorówka jest lekka, wręcz dietetyczna, gdyż do jej zagęszczenia wykorzystałam marchewki, a nie śmietanę.
Udka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny” czyli ścięte białko i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i pora. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy warzywa i udka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchewki blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy ponownie do wywaru. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Do zupy można dodać również udka obrane z kości – albo przygotować z nich pasztet czy potrawkę na obiad. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podajemy ją z ugotowanym osobno makaronem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…