Błyskawiczna sałatka z tuńczykiem, groszkiem i cebulką świetnie sprawdzi się nie tylko do kanapek, czy tortilli, a również jako samodzielne danie. Można ją podać na kolację czy imprezę w gronie znajomych, a także wziąć ze sobą do pracy czy szkoły.
Sałatkę robi się bardzo szybko, wystarczy ugotować i pokroić jajka, posiekać cebulę i szczypior oraz wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Każdy sobie z tym poradzi.
Składniki na błyskawiczną sałatkę z tuńczykiem:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
- puszka groszku konserwowego
- czerwona cebula
- 4 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- pęczek szczypiorku
- pieprz, sól
Przygotowanie
Tuńczyka odsącz dokładnie z zalewy na sicie, po czym przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ręcznik wchłonął resztę płynu. Groszek konserwowy również dokładnie odsącz z zalewy. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, czyli przez około 6-7 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je, obierz i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
Wszystkie składniki, czyli tuńczyka, groszek, cebulę i jajka przełóż do jednej miski. Dodaj majonez, musztardę, szczypior i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Sałatkę schłodź w lodówce.
Zobacz inne przepisy na sałatki z tuńczykiem:
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą – na co dzień i od święta,
Szybka sałatka z tuńczykiem
Sałatka nicejska – idealny wybór na lekki obiad lub kolację
Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – błyskawiczna do zrobienia
Zostaw odpowiedź