W sklepie zaopatrzyłam się w półkilowy worek prażonej cebulki, także trzeba było ją wykorzystać 😉 Nigdy nie dodawałam jej do makaronu, ale danie okazało się bardzo smaczne.
Składniki:
- pół paczki makaronu penne
- 200 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 200 g śmietany 30 %
- 150 g szynki
- papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- ok 3 łyżki prażonej cebulki
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do szynki, smażymy, aż z pieczarek odparuje woda, następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Sos co jakiś czas mieszamy. Kiedy śmietana zgęstnieje dodajemy makaron i prażoną cebulkę. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy startym serem żółtym i cebulką.
Zostaw odpowiedź