Zapiekanka z ziemniaków – prosty i pyszny przepis

Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów i fety sprawdzi się zarówno jako samodzielne, wegetariańskie danie, jak i dodatek do jakiegoś mięsa. Robi się dość szybko i nie wymaga się wiele pracy, a prezentuje się bardzo ładnie i jeszcze lepiej pasuje.

 

Składniki na zapiekankę z ziemniaków:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • oregano, zioła prowansalskie, czosnek staropolski, papryka ostra, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Zwiastunem tego, że zaczynają się robić miękkie jest pękająca skórka. Miękkość można sprawdzić nakłuwając je widelcem lub wykałaczką. Ziemniaki odcedź z wody i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będą na tyle chłodne, że da się je chwycić, obierz je ze skórki i pokrój w dość duże plastry.

W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj z masłem. Po chwili do rondelka wlej bulion i śmietanę. Dodaj dużą szczyptę soli i trochę pieprzu. Całość gotuj, cały czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory pokrój ósemki – najpierw na pół, połówkę znowu na pół i ćwiartki znowu na pół. Fetę pokrój w kostkę.

Ziemniaki wymieszaj z cebulą i przyprawami. Dodaj po pół łyżeczki oregano, ziół prowansalskich, czosnku staropolskiego i suszonych pomidorów oraz po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki.

Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Wylej na nie sos śmietanowy. Na wierzchu ułóż pomidory i fetę.

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Całość zapiekaj przez 20 min z termoobiegiem.

Zapiekanka z ziemniaków – prosty i pyszny przepis

Zobacz inne przepisy na proste zapiekanki:

Kiełbasa pieczona z warzywami – tani przepis na obiad dla każdego

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago